Sköt om laddare och batterier

Vi använder våra mobiltelefoner och datorer dagligen och det gäller att sköta om även tillbehören till dessa så att man ökar hållbarheten på dem så länge som möjligt. 

Använd rätt laddare

Alla tekniska produkter såsom laptop kräver en viss mängd tillbehör. De viktigaste här är givetvis laddaren och batteriet. Utan dessa är datorn oanvändbar så det är bra att ta hand om dem på ett bra sätt för att öka livslängden på dem. När det gäller laddaren så se till att den har samma ampere (effekt) som din dator, dra ur den vid åska och använd ett jordat uttag.

Ta hand om ditt batteri

Det är alltid bra att ha ett extra batteri till hands om något skulle hända. Har du ett litium batteri så rekommenderas användning i temperaturer runt +5 till +35 grader celsius. Ladda det gärna innan det nått ner till 20 procent, det ska inte köras helt tomt. Ska du inte använda din laptop på ett tag kan du ta ut batteriet, se till att det förvaras svalt och har minst 50 procent ström. Batteriet kan även behövas kalibreras upp till 4 ggr per år vilket innebär att du laddar upp det 100% laddar ur det 0% för att sedan ladda upp det till 100% än en gång. Detta gör du utan avbrott och du kan använda din laptop som vanligt medan detta sker. Undvik också direkt solljus och se till att inte datorn bli alltför varm under drift så sparar du ditt batteri ytterligare.