Förbättra fasaden med fasadgrönska

Om du känner att fasaden är tråkig på ditt företags fastighet finns det flera sätt att förbättra den på. Ett sätt är med fasadgrönska, som kan bli riktigt snygg om det görs på rätt sätt. På Boverket kan du få mer information om vad som gäller vid gröna väggar, samt få exempel på platser med gröna väggar. Det är viktigt att du väljer växter som fungerar på just din fastighet, vilket bland annat beror på fastighetens läge och klimat på platsen. Att ha fasadgrönska kan göra många tjänster för ekosystemet då det finns många levande organismer som kan dra nytta av det.

Växter som är vanliga på fasad

Det finns en mängd olika växter som kan klättra på din fasad, men vissa växter passar bäst på vissa material. Om du har ett tegel- eller betongfasad så är murgröna ett ypperligt bra val. Det är dock viktigt att den beskärs. Olika typer av vin är också självklättrare likt murgrönan, bland annat klätterhortensia och engelsmannsvin. Slingerväxter kan också användas på fasad, med växter som till exempel pipranka och humle. De behöver oftast någon typ av stöd för att kunna klättra på fasaden. Om du inte har så stor koll på fasadväxter är det en bra idé att anlita hjälp.

Få hjälp med fasadgrönskan

Om du är intresserad av att få hjälp med fasadgrönskan kan det bland annat fås av Jakob Green Solutions, som erbjuder hjälp med allt från rådgivning till installation för stora projekt. Mer information hittar du här för att du enkelt ska kunna hitta inspiration gällande just vilken växtlighet du önskar. Fasadgrönska kombinerar ekologi med estetik och det är ofta väldigt uppskattat. Dessutom kan det höja värdet på fastigheten, vilket alltid är välkommet. Ett tips är att du inte rusar in i någonting utan tar tid på dig att välja vilken typ av växtlighet du gillar mest samt hur du vill att den ska växa på fasaden.